StartseiteVooroudersBloedverwantschappenFamilie verhalen
Stamboom Vink
Karel de Grote
Lodewijk de Vrome
Clovis
Willem de Veroveraar
Steven Du Mont geexcuteerd met het zwaard
Lodewijk de VromeLodewijk de Vrome

Lodewijk DE VROME

Geboren 11 apr 778
Beroep Koning van Aquitanië en Koning der Franken
Referentienummer Gen 40 nr 6660407300 VOOROUDOUDER
Overleden 20 jun 840

Gezin 1 Irmingard VAN HASPENGOUW, ged. 778
Kinderen
1. Pepijn
2. Bertha
3. Hildegarde
4. Lodewijk de Beier (de Duitser)
+ 5. Lotharius I, geb. 795, ovl. 855 (Leeftijd 60 jaar)
+ 6. Rotrude N.N.

Gezin 2 Judith VAN BEIJEREN
Getrouwd 1 feb 819 Aken-Duitsland,DEU Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie
Kinderen
+ 1. Karel DE KALE, ged. 13 jun 823, Frankfurt Am Main,DEU ovl. 6 okt 877, Avrieux,FRA Vindt alle personen met (Leeftijd ~ 54 jaar)
+ 2. Gisela der Franken
Gezin 3 Theodelinde van Sens
Getrouwd Type: geen huwelijk
Kinderen
+ 1. Alpais
2. Arnulf

Oorkonde Lodewijk de Vrome 2-06-818 Aachen

Keizer Lodewijk de Vrome kondigt aan dat de abt Gozbert van St. Gallen hem heeft gemeld dat Isimgrim ooit eigendommen in Thurgau heeft overgedragen aan het St. Gallen-klooster in een document en in aanwezigheid van edele mannen. Maar aangezien Isimgrim zich later schuldig bevond aan ontrouw jegens Ludwig.


Oorkonde van Lodewijk de Vrome, verleend aan de Sint-Baafsabdij.
Koning Arnulf bevestigt het klooster van St. Gallen op verzoek van zijn trouwe kapelaan Salomo, die hij daar installeerde nadat de abt (Bernhard) was afgezet en die tot abt werd gekozen door de broeders aldaar, die werden gekozen door zijn overgrootvader, keizer Ludwig (de vrome), door zijn zoon koning Ludwig (de Duitser) en door zijn oom keizer Karl (III., de Dikke) vrije verkiezingen, evenals immuniteit en bescherming 892


Oorkonde Lodewijk de Vrome 27-01-816 Aachen

Keizer Lodewijk de Vrome maakt bekend dat de monniken van St. Gallen hem een ​​document hebben overhandigd van zijn vader, keizer Karel (de Grote), waarin een overeenkomst is opgenomen tussen de bisschop van Constance Sidonius en de abt Johannes van St. Gallen, aldus die het klooster naar de bisschoppen van


Oorkonde Lodewijk de Vrome 4-06-817 Aachen

Keizer Lodewijk de Vrome geeft trouwe Odilbert voor zijn een Herrenman in Thurgau, Hunzikon, aan de rivier de Murg, de zes en een half Mansen en de daar verblijvendestienden met alle andere accessoires


Oorkonde Lodewijk de Vrome 4-06-817 Aachen

Keizer Ludwig (de Vrome) kondigt aan graaf Alemannia aan dat hij het belang van 47 man heeft overgedragen aan het klooster van St. Gallen


Oorkonde Lodewijk de Vrome 4-06-817 Aachen

Keizer Ludwig (de Vrome) kondigt aan graaf Alemannia aan dat hij het belang van 47 man heeft overgedragen aan het klooster van St. Gallen


Oorkonde Lodewijk de Vrome 2-06-818 Aachen

Keizer Lodewijk de Vrome kondigt aan dat de abt Gozbert van St. Gallen hem heeft gemeld dat Isimgrim ooit eigendommen in Thurgau heeft overgedragen aan het St. Gallen-klooster in een document en in aanwezigheid van edele mannen. Maar aangezien Isimgrim zich later schuldig bevond aan ontrouw jegens Ludwig.


Oorkonde Lodewijk de Vrome 3-06-818 Aachen  Keizer Lodewijk de Vrome neemt het klooster van St. Gallen, dat ooit onderworpen was aan het bisdom Konstanz, onder zijn bescherming en geeft het immuniteitOorkonde Lodewijk de Vrome 1-09-819  Keizer Ludwig de Vrome verleent abt Castus immuniteit voor zijn klooster in Visbeck en de missiekerken in Hesiga en Fenkiga die aan hem ondergeschikt zijn, met uitzondering van één kerk in Sarlinga, die op zijn beurt zal worden toegevoegd aan het bisdom MünsterOorkonde Lodewijk de Vrome 8-02-821 AKen Verlening van vrijstellingenOorkonde Lodewijk de Vrome 15-02-821 Aachen Keizer Lodewijk de Vrome maakt bekend dat abt Gozbert van St. Gallen hem heeft medegedeeld dat ten tijde van Constance bisschop Johannes de plaats Uznach, de Pieta en haar zoon Lanpendet met alle toebehoren tot het St. Gallenklooster hadden overgedragen, vervreemdde het kloosterOorkonde Lodewijk de Vrome 2-04-822 Oorkonde Lodewijk de Vrome 2-04-822 Op verzoek van bisschop Baduradus van Paderborn neemt keizer Ludwig de Vrome de kerk onder zijn bescherming en bevrijdt deze van alle buitenlandse jurisdictie en alle belastingen die aan de keizerlijke schatkist moeten worden betaald.Oorkonde Lodewijk de Vrome 9-06-823 Frankfurt Toekenning van priesterlijke waardigheid aan dovenOorkonde Lodewijk de Vrome 12-02-828 Aachen Met Lothar IOorkonde Lodewijk de Vrome 27-03-832 Oetting Lodewijk de Vrome schenkt aan de Salburger Kerk goederen aan Deinding im ChiemgauBloedverwantschap naar Lodewijk de Vrome Lodewijk de Vrome (Chasseneuil bij Poitiers, 11 april 778 ? Ingelheim am Rhein, 20 juni 840), ook wel de Eerlijke en de Joviale, was de koning van Aquitani? vanaf 781. Hij was ook koning der Franken en medekeizer (als Lodewijk I) met zijn vader, Karel de Grote, vanaf 813. Als de enige overlevende volwassen zoon van Karel de Grote en Hildegard, werd hij de enige heerser der Franken na het overlijden van zijn vader in 814, een positie die hij bekleedde tot zijn overlijden, met uitzondering van de periode 833-834, waarin hij was afgezet.

Tijdens zijn bewind in Aquitani? werd Lodewijk belast met de verdediging van de zuidwestelijke grens van het rijk. Hij veroverde Barcelona op de moslims in 801 en liet de Frankische autoriteit gelden over Pamplona en de Basken ten zuiden van de Pyrenee?n in 812. Als keizer nam hij zijn volwassen zonen - Lotharius I, Pepijn I van Aquitani? en Lodewijk de Duitser - op in de regering en zocht naar een geschikte verdeling van het rijk tussen hen. Het eerste decennium van zijn bewind werd gekenmerkt door tragedies en vernederingen, met name de brutale behandeling van zijn neef Bernhard van Itali?. In de jaren 830 werd zijn rijk verscheurd door een burgeroorlog tussen zijn zonen, verergerd door pogingen van Lodewijk om zijn zoon Karel de Kale op te nemen in zijn opvolgingsplannen. Hoewel zijn bewind eindigde op een hoge noot, met orde grotendeels hersteld, werd het gevolgd door drie jaar burgeroorlog. Lodewijk wordt over het algemeen ongunstig vergeleken tegenover zijn vader, maar hij werd dan ook geconfronteerd met heel andere problemen.

Terwijl Karel de Grote in Noord-Spanje op veldtocht was, beviel zijn vrouw Hildegard, hetzij op 11 april, in juni of augustus 778 in de palts van Chasseneuil bij Poitiers van een tweeling. Na Karels terugkeer werden ze als Lodewijk en Lothar gedoopt. De Karolingische koningsnamen Karel, Karloman en Pepijn waren al aan Karels eerder geboren zonen vergeven, zodat er besloten werd terug te grijpen op de namen van de belangrijkste Merovingische koningen Chlodowech I, oftewel Clovis, en Chlotarius I. De kleine Lothar overleed al in 779, maar Lodewijk overleefde.

Ten tijde van de geboorte van Lodewijk begon Karel de Grote een politiek van decentralisatie van bestuur en militair bevel vorm te geven. Doel daarvan was om in alle strategische grensgebieden een permanent aanwezige macht te hebben, onafhankelijk van de verblijfplaats van Karel zelf. Hiertoe cre?erde Karel koninkrijken voor zijn zoons, die daar moesten gaan wonen en het bestuur en het militaire bevel op zich moesten nemen. Lodewijk, drie jaar oud, werd in 781 koning van Aquitani? en daarmee belast met de confrontatie met de Omajjaden van Andalusi?, onder regentschap van een hofhouding van ervaren hovelingen, bestuurders en bevelhebbers, die zijn taken voor hem waarnamen.

Lodewijk ontving als kind goed onderwijs, hij sprak vloeiend Latijn en beheerste ook Grieks. Hij werd verder opgevoed volgens de gebruiken en wetten van Aquitani?.

In 797 verwierf Lodewijk Barcelona nadat de Arabische gouverneur van die stad in opstand was gekomen en toen zijn opstand mislukte de stad liever aan de Franken overdroeg. In 799 ging Barcelona verloren maar in 800 leidde Lodewijk met Willem met de Hoorn en zijn zoon Bera, een leger van Aquitani?rs, Basken, Visigoten (uit Septimani? en de Provence) en belegerde Barcelona, de stad valt uiteindelijk in 801. Hiermee ontstond de Spaanse Mark.In 806 regelde Karel de Grote zijn erfenis. Volgens deze verdeling zou Karel de Jongere vermoedelijk koning worden boven zijn broers en kreeg hij de kern van het rijk, Pepijn kreeg Itali? en gedeelten van Zuid-Duitsland en Lodewijk kreeg Aquitani?, een gedeelte van Bourgondi? en de Provence.In 812 bedwong Lodewijk een Baskische opstand. Hij ging voor zijn vader minstens een keer op campagne tegen Benevento in Zuid-Italie.

Huwelijken en kinderen
In zijn eerste huwelijk (795) was Lodewijk getrouwd met Irmingard van Haspengouw. Ze hadden een goed huwelijk en Irmingard had een grote invloed op haar man. Zij kregen de volgende kinderen:

Lotharius (± 795-855), koning van Italië, volgde zijn vader op als keizer en werd koning van het Middenrijk
Pepijn (± 797-838), koning van Aquitanië; hij overleed voordat het Frankische Rijk in 843 bij het Verdrag van Verdun in drie delen werd verdeeld
Rotrude (± 800-?), gehuwd met Gerard van Auvergne
Bertha, van wie het geboortejaar onbekend gebleven is
Hildegarde, (± 802/804 - 857), tweede echtgenote van Gerard van Auvergne, abdis van Notre Dame en Saint Jean te Laon, steunt Lotharius tegen Karel de Kale
Lodewijk (± 806-876), koning van Beieren en na 843 van het Oost-Frankische Rijk.
Na het overlijden van Irmingard op 3 oktober 818 is Lodewijk op aandrang van zijn edelen hertrouwd. Na een soort schoonheidswedstrijd trouwde hij 1 februari 819 te Aken met Judith van Beieren. Zij kregen de volgende kinderen:

Gisela (ca. 820 - 874), getrouwd met Eberhard van Friuli
Karel de Kale (13 juni 823 - 6 oktober 877), koning van het West-Frankische Rijk
een onbekende dochter.
Bij zijn minnares Theodelinde van Sens had hij de volgende kinderen:

Alpais, (ca. 794 - 852), getrouwd met Bego van Toulouse
Arnulf, (geb. 794), graaf van Sens en bondgenoot van Lotharius.